• Príbeh spod jedličky

          • Počas adventného času sa žiaci 7. ročníka Samuel Szabo s príbehom "Vianoce na fronte" a Michaela Fečkanínová s príbehom "Vianočný zázrak" zapojili do literárnej súťaže pod názvom  "Príbeh spod jedličky", ktorú organizovala Hornonitrianska knižnica v Prievidzi. Do súťaže sa zapojilo viac ako 20 žiakov z rôznych škôl a ich zaujímavé vlastné príbehy veľmi očarili porotu.

            Veľkým prekvapením pre nás bolo vyhodnotenie súťaže, kde víťazom sa stal Samuel Szabo. Srdečne mu blahoželáme a tešíme sa, že naši žiaci sú ochotní sa zapájať do rôznych súťaží.  

            Vlastné príbehy našich žiakov si môžete prečítať v prílohách.



          • Požehnané Vianoce

          • Počas Vianoc myslíme na tých, na ktorých nám naozaj záleží.

            Sú ako biele vločky padajúce na našu rozohriatu dlaň.

            I keď sa nám nepodarilo všetky tieto vločky pochytať a pošepkať im tiché vianočné priania na dlani, stále môžeme svoje želania pošepkať do zimného vánku a ten ich roznesie do všetkých kútov k našim blízkym.

            Posielame jedno takéto želanie so všetkým najlepším i smerom k vašej rodine.

             

            Vianočná noc,

            nech má takú moc,

            že vykúzli zdravie,

            šťastie na celučké ďalšie bytie. 

             

            Prajeme Vám požehnané Vianoce!

          • Najkrajšie Vianoce Attilu Ledeczkého a ZŠ Krpeľany

          • Vo štvrtok 8. decembra 2022 sa v  Evanjelickom kostole Sv. Trojice v Krpeľanoch  uskutočnil vianočný koncert nazvaný „Najkrajšie Vianoce Attilu Ledeczkého a ZŠ Krpeľany“. Bolo to výnimočné a slávnostné podujatie.  Prvý dôvod na toto konštatovanie bola skutočnosť, že atmosféru očakávania najkrajších sviatkov v roku sme mohli takto verejne a spoločne prežívať  takmer po trojročnej pauze, spôsobenej covidovou pandémiou, a jednak pre  netradičný a osobitý priebeh programu.  Doteraz zaužívaný spôsob  prezentácie žiakov podľa jednotlivých tried a záujmových útvarov nahradilo zborové teleso, pozostávajúce z necelých sedemdesiatich  účinkujúcich zo všetkých deviatich tried školy. Ich výkon  sa vhodne prelínal  a v cielených pasážach krásne súzvučil  a ladil so speváckym výkonom hlavného účinkujúceho a vzácneho hosťa koncertu. Bol ním  Attila Ledeczky, náš bývalý  žiak, v súčasnosti študent spevu na konzervatóriu v Prahe, ktorý  svojím krásnym spevom nadchýnal divákov a potvrdil svoj výnimočný talent. Program vianočnými koledami vhodne obohatili aj muži – folkloristi z miestnej folklórnej skupiny Tiešňavan a muzikanti z ĽH Drienča a DĽH Konvalinka pod vedením primáša Maroša Kramára. A keď chrámovým priestorom znela spoločná záverečná pieseň Tichá noc, doslova sa naplnilo vianočné posolstvo, ktoré nám prináša dieťa v Betleme. V prežívajúcej  jedinečnej predvianočnej atmosfére sa srdcia všetkých účastníkov koncertu spojili pocitom vzájomnej radosti,  božieho pokoja  a ľudskej lásky. Poprajme si teda ešte raz navzájom krásne, pokojné a požehnané  Vianoce a nech nás tieto želania sprevádzajú aj v prichádzajúcom novom roku 2023!

            Šťastné a veselé

            Tichá noc

          • Rozprávka - O zlatom vajíčku

          • Dňa 14. decembra 2022 zavítali do našej školy herci divadla Jonáša Záborského z Prešova s divadelným predstavením „O zlatom vajíčku“. Predstavenia sa zúčastnili aj deti z MŠ Krpeľany, ktoré mali veľký zážitok z rozprávky. Spoločne sme sa preniesli do sveta rozprávkového, príbehu líšky a vlka, ktorí ukradli zlaté vajce. Líška prinútila vĺčka, aby vysedel zlaté vajíčko, z ktorého sa nakoniec vyliahol malý kohútik! No líštička s tým nerátala! Myslela si, že vysedia malé kuriatko, z ktorého vyrastie veľká sliepočka, ktoré bude znášať zlaté vajcia. Ako to v rozprávočkách býva, malého kohútika vĺčko zachránil pred zubami líšky a vrátil ho do jeho domčeka, kde žije určite až dodnes. Všetko sa skončilo dobre. A to nám poriadne odľahlo. Však deti?  

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Milí naši rodičia, starí rodičia a žiaci!

            Chceme Vám veľmi pekne poďakovať za to, že ste sa opäť zapojili do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"ktorý organizuje naša škola.

            Tento rok sme sa rozhodli potešiť starších ľudí a poslať balíčky do ZPS a DSS Senires n.o. v Likavke. Samozrejme sme neobišli ani občanov Krpelian a občanov spádových obcí Nolčovo, Šútovo a Ratkovo... Veď sú všetci naši!

            Darčeky teda poputovali jednotlivcom a do domova dôchodcov. Veľmi nás potešilo, že jeho zástupcovia boli milo prekvapení, ba až dojatí a vďační a v nás to vyvolalo rovnako príjemné a krásne pocity...

            A to všetko vďaka Vám. Vytvorili ste naozaj nádherné - dokonalé darčeky, ktoré sme mohli odovzdať. Deťúrence s učiteľmi vyrobili a vypísali aj úžasné vianočné pozdravy, ktoré sme priložili k darčekom. Ďakujeme Vám a ďakujeme aj za to, že Vás máme!

            Zaroveň sme dostali aj takéto milé poďakovanie:

            Vážený učiteľský zbor, šíkovní žiaci a milí rodičia, v mene našich klientov, v mene pani riaditeľky a celého kolektívu ZPS a DSS Senires n.o. Vám zo srdca chcem poďakovať za hromadu darčekov a krásnych pozdravov, ktoré putovali dnes do nášho zariadenia v Likavke a potešia našich starkých na Štedrý deň. Verte mi, budú dojatí a potešení minimálne tak ako ja keď sme prevzali darčeky. ĎAKUJEM, že aj vďaka Vám, budú mať naši klienti krajšie Vianoce. 

             

             

             

          • Poďakovanie

          • Ďakujeme Turčianskej knižnici v Martine za knižné a sladké odmeny pre našich žiakov zapojených do súťaže o najkrajšiu vianočnú pohľadnicu.

             

          • Chodenie s Luciou

          • Predvianočný adventný čas bol v minulosti naplnený mnohými ľudovými tradíciami, medzi ktoré patrilo aj vyháňanie bosoriek z dediny v podvečernom čase pred Luciou. Tento starodávny zvyk sa v rámci folklórneho krúžku a regionálnej výchovy rozhodli občanom obce pripomenúť naši žiaci základnej školy.  Tak ako v minulosti,  aj títo mladí folkloristi sa vyzbrojili zvoncami, klepáčmi a rapkáčmi. Dievčatá si nezabudli  prichystať kriedu, husacie krídla a pierka, aby mohli od „bosoriek“ vymiesť všetky kúty aj poometať odev ľudí, ktorých na obchôdzke postretnú. Potom už nič nebránilo tomu, aby sa v pondelok 12. 12. 2022 o 15.30 hodine mohla na „krížnych cestách“ pri stromčeku v starej časti obce začať luciovská pochôdzka po obci. Účastníkom prialo aj počasie, krásny zimný podvečer umocňovala aj snehová perina, ktorá sa po celý čas obchôdzky sypala z oblohy. A tak tento sprievod s chuťou a elánom behal  po uliciach, zvonil zvoncami, hrkotal a búchal drevenými rapkáčmi a krížikmi kriedou označoval brány všetkých dvorov, aby sa podľa tradícií prichádzajúce „polnočné bosorky“ nemohli usadiť ani v jednom z nich. Sme radi, že tento typický luciovský hluk v našej obci našiel u občanov pochopenie a za ich priazeň a darované sladké odmeny pre žiackych účastníkov im pekne a úprimne ďakujeme.

          • Matematická súťaž - Pytagoriáda

          • Dňa 7.12. a 8.12.2022 sa konalo školské kolo matematickej súťaži Pytagoriáda. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V 1. kategórii súťažilo 11 žiakov 3. - 5. ročníka a v 2. kategórii súťažilo 19 žiakov 6. - 8. ročníka. Časť ziakov písalo test papierovou formou a žiaci, ktorí boli chorí, písali on-line test. Úspešným riešiteľom sa stal ten, kto vyriešil 10 a viac úloh. Naši úspešní riešitelia: Barbora Balková - 3. ročník, Lukáš Balko - 4. ročník, Viliam Volna - 5. ročník, Natália Zientek - 6. ročník, Miloš Maslák - 8. ročník, Júlia Mujgošová - 8. ročník . Blahoželáme im a prajeme veľa úspechov pri ďalšej reprezentácii školy!

          • Technika - Vianočná výzdoba

          • Naši žiaci aj na technike tvorili a pripravovali ozdoby k vianočnej výzdobe. Zistili sme, že sú veľmi zruční, tvoriví a šikovní, čo je v tejto dobe veľká vzácnosť. Dokážu hravo pracovať nielen s papierom, ale aj s drevom a kovom. A takéto krásne výrobky sa im podarili...

             

          • Najkrajšia vianočná pohľadnica – Vyhodnotenie súťaže

          • Milí naši čitateľkovia!

            Tento rok sme opäť vyslali do sveta správu, že hľadáme tú najkrajšiu vianočnú pohľadnicu, ktorou by sa naša Turčianska knižnica mohla popýšiť a rozposlať ňou vianočné želanie všetkým čitateľom. Ani sme nerátali, že sa Vás, šikovných výtvarníkov, zapojí taký počet a nakoniec sme narátali 156 výkresov s vianočnou tematikou. My knihovníci sme to mali veľmi náročné, keďže každá jedna kresba je originálna a zaujala niečím iným. Všetkým sa Vám chceme srdečne poďakovať za zapojenie.

            Do súťaže prispela vo veľkom množstve Základná škola Krpeľany, Evanjelická spojená škola v Martine, Špeciálna základná škola na ul. P. Mudroňa, Základná škola N. Hejnej, a tiež deti z pobočiek Záturčie, Ľadoveň a z celého turčianskeho regiónu.

            Tak už nebudeme zdržiavať a tu sú výsledky:

            1. miesto:  Tomáš Báláž –  vek 10 rokov

            2. miesto: Lucia Kišová –  vek 14 rokov (ZŠ Krpeľany - 9. ročník)

            3. miesto: Teodor Vanko – vek 9 rokov

            Tieto tri miesta budú ocenené knižkou.

            Špeciálnu cenu ešte získavajú:

            Olívia Huličiarová – 7 rokov

            Tomáš Fundárek – 12 rokov (ZŠ Krpeľany - 7. ročník)

            Karin Molitorisová – 9 rokov

            Samuel Schudich – 7 rokov

            Naozaj Vám deti všetkým ďakujeme a nesmierne nás teší, že svoju knižnicu máte radi!

            Tie najkrajšie Vianoce Vám zo srdca želajú tety knihovníčky.

          • Mikuláš

          • Tradične aj tento rok 6. decembra Mikuláš so svojimi pomocníkmi zavítal do našej školy. Spolu s anjelmi a čertom našich žiakov trošku preverili, či sa učia, poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou. Deti sa úprimne tešili, že ich prišiel navštíviť a nezabudol aj na sladkosti. Celé dopoludnie mal Mikuláš s pomocníkmi plno práce,  navštívil nielen našu školu ale zavítali aj do MŠ v Krpeľanoch.

            ... Veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“... A práve teraz je ten najlepší čas zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska...