• Miesto, ktoré mám rád

          • Vynikajúce prezentácie na slohu v POWER POINTE v 7. triede na tému - "Miesto, ktoré mám rád", dopadli nad očakávania. Chválime, úroveň minimálne strednej školy, ak nie aj lepšie...

          • Florbal

          • V piatok 26.5.2023 boli slávnostne ukončené Turčianske hry mládeže. Náš tím žiakov 8. a 9. ročníka sa opäť zúčastnil florbalového turnaja, kde na špičke ľadovca športových škôl a tried dosiahol pekné 5. miesto. Chlapcom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • PÓLA RADÍ DEŤOM

          • Už aj malý prvák vie, čo je to nebezpečenstvo, pravidlá, slušnosť, disciplína alebo ako sa zachovať pri stretnutí s cudzími ľuďmi. Ako týmto termínom rozumejú "prváci" a "druháci" a čo si pod nimi predstavujú? O tom si s nami - žiakmi 1. a 2. ročníka v ZŠ Krpeľanoch prišla porozprávať pani policajtka kpt. PhDr. Ľudmila Húsková, PhD. Život prináša rôzne nepredvídateľné situácie. Do nebezpečenstva sa dostaneme, ak nedodržiavame pravidlá slušného správania. Jedným z možností je cvičiť ich a trénovať či už doma, ale aj v škole. Pani policajtka nás za našu aktivitu odmenila pracovnymi zošity s názvom "PÓLA RADÍ DEŤOM", ktoré nám priblížili rôzne životné situácie a naučili nás ich aj správne riešiť.

             

          • Celoslovenské podujatie - Čítajme si

          • Opäť po roku sa naša škola zapojila do celoslovenského podujatia organizovaného Linkou detskej istoty s názvom "Čítajme si". Poslaním detského čitateľského maratónu je podporovať pozitívny postoj k čítaniu a zvyšovať povedomie o dôležitosti čítania pre mladých ľudí. Podujatie prebehlo počas vyučovania v každej triede. Žiaci si čítali navzájom a to nielen v slovenčine, ale aj v angličtine, ruštine a dokonca zaznela ukážka v poľskom jazyku. Na cudzojazyčné čítanie sme vybrali jednu z najznámejších rozprávok "O červenej čiapočke". Dramatizáciu prečítaného textu o Paľovi a Zuzke, ktorá nevedela chleba napiecť, nám predviedli žiaci 4. a 6. ročníka. Všetci sme si toto podujatie veľmi užili a znovu sme objavili krásu písaného textu

          • Turčianske hry mládeže

          • Aj naši žiaci sa aktívne zapájajú do športových súťaží. Žiaci 8. a 9. ročníka v rámci Turčianskych hier mládeže sa 19.5.2023 zúčastnili futbalu a postúpili medzi päť najlepších tímov v okrese Martin. Ďalší futbalový zápas ich čakal v pondelok 22.5.2023. Utorok 23.5.2023 patril kráľovnej športov - atletike. Z našej školy sa zúčastnilo osem žiakov: 5.roč. Tamara Nekorancová, 6.roč. Karolína Katarína Vojtková, Miroslav Žubor, 7. roč. Timea Kiššová,  Filip Matúška, 8.roč. Denis Kučma, Jozef Kostolný a Sebastián Kolník. Súťažili hlavne v kategóriách beh na 60m, beh na 600m, skok do diaľky a vortex. Konkurencia bola obrovská a na štadióne sa zišli stovky súťažiacich. Napriek horúcemu počasiu vládla úžasná športová atmosféra a dobrá nálada. Spomedzi našich súťažiacich dosiahol pekné 5. miesto - žiak 8. roč. Jozef Kostolný, ktorý v hode vortexom dohodil 45,90m. Celotýždňový program zakončíme v piatok florbalom.

            Ďakujeme organizátorom za príjemný športový zážitok a žiakom za reprezentáciu školy.

             

          • Zážitková beseda s pánom včelárom

          • 20.5. - Medzinárodný deň včiel

            Žiaci prvého stupňa majú zahrnuté vo svojich učebných plánoch učivo o včele medonosnej. Kto by im o nej vedel povedať viac ako skúsený včelár? Pozvali sme preto na besedu pána Ing. Martina Schestága. Pán včelár postupne zasvätil našich žiakov 1. a 2. ročníka do tajomného sveta včelieho spoločenstva, ich poslania v prírode či deľby práce medzi sebou. Svoje rozprávanie obohatil o také poznatky, ktoré nie sú ani v učebniciach. Navyše si priniesol so sebou aj včely, ktoré sme mohli pozorovať. Predviedol nám včelárske náradie a výrobky ktoré dopĺňali jeho prezentáciu. Samozrejme, všeteční žiaci si pomôcky so záujmom nielen prezreli, ale mnohí i vyskúšali. Zaujímavá bola i tá časť, ktorá hovorila o produktoch včiel. Väčšina z nás sa domnievala, že je to med či vosk. Dnes už vieme, že je to i jed, peľ, propolis či včelia materská kašička. Malo by byť i pre nás vzorom životné krédo včiel: „Kto nepracuje, nech neje!“ V prípade včiel musí opustiť ich spoločenstvo. Za krásny zážitok ešte raz veľmi pekne ĎAKUJEME nášmu všestrannému pánovi starostovi - včelárovi Martinovi.

          • Literárna exkurzia v regióne Orava

          • "Šťastný vek, kým stojí nad nami bytosť držiaca v jednej ruke korbáč a v druhej koláč." (Martin Kukučín)

            Aj týmto citátom sme si pripomenuli autora, za ktorého životnými osudmi sme sa vybrali na našej literárnej exkurzii žiakov 8. a 9. ročníka do Jasenovej, kde sme navštívili pamätný rodný dom nášho významného predstaviteľa slovenského literárneho realizmu Martina Kukučína. Naše kroky ďalej viedli do nádherného artikulárneho Evanjelického kostola v Leštinách, ktorý je zapísaný ako jedna z historických pamiatok UNESCO. Poslednú zastávku našej literárnej exkurzie sme venovali nášmu najslávnejšiemu spisovateľovi slovenského literárneho realizmu Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi, ktorý pôsobil a zomrel v Dolnom Kubíne, kde sa nachádza aj múzeum venované tomuto velikánovi slovenskej literatúry. V literárnej expozícii sme mali možnosť prostrredníctvom lektorky oboznámiť sa s osobnými pamiatkami P. O. Hviezdoslava. Cestou tam i späť sme obdivovali krásy oravskej prírody. Prežili sme príjemné dopoludnie a oddýchnutí s novými vedomosťami sme sa vrátili domov do rodného Turca. Akoby povedal samotný P. O. Hviezdoslav: "Pozdravujem vás lesy, hory, z tej duše pozdravujem vás!"

            A my sa už teraz tešíme na budúce, stretnutie s krásnou Oravou, jej históriou a nádhernou prírodou!

          • Deň matiek

          • Dnes máš sviatok, vieš to MAMI?

            Zasypem Ťa kvetinami.

            Nech povedia svojou rečou,

            že Ťa mám rád!

            A vieš prečo?

            Ty nám lásku rozdávaš a o všetko sa postaráš!

            Žiaci našej školy so svojimi pani učiteľkami pripravili k sviatku pre mamičky a staré mamy pekné darčeky a básničky.

          • McDonald’s CUP - futbalový turnaj

          • V stredu 10. 5. 2023 sa konalo regionálne kolo McDonald’s CUP vo futbale v Martine, kde sa zúčastnilo 12 škôl, medzi ktorými bola aj naša. Aj keď sa nám nepodarilo zvíťaziť, po niekoľkých covidových rokoch sa nám podarilo hrať s náročnejším súperom a získať skúsenosti. Lebo, cesta je dôležitejšia ako cieľ. 

            Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu a rodičom za morálnu podporu a povzbudzovanie.

             

          • Návšteva Turčianskej knižnice v Martine

          • Dňa 4. mája 2023 žiaci 2. ročníka navštívili Turčiansku knižnicu v Martine, kde si mohli pozrieť zaujímavú a najmä netradičnú výstavu. Hravá a inšpiratívna výstava im ponúkla cestu svetom „tichých“ kníh, pochádzajúcich z rôznych krajín sveta (európske, americké, arabské, japonské, thajské, kórejské, austrálske). Tiché knihy, tvorené len z obrázkov, bez textu, predstavujú u nás málo známy žáner detskej literatúry. Detský návštevník mal jedinečnú príležitosť k hľadaniu, objavovaniu a poznávaniu príbehov ukrytých v obrázkoch. 130 titulov z celého sveta – od leporel cez obrázkové knihy pre najmenších až po dobrodružné príbehy a grafické romány – prináša široké spektrum pozoruhodných kníh rôznych umeleckých žánrov od výnimočných svetových ilustrátorov.

            Ďakujeme pani Dominike Huťkovej, ktorá nám zabezpečila návštevu knižnice a aj jej bývalým kolegyniam, ktoré nás zaujímavou formou previedli knihami z celého sveta. Vďaka aktivitám (cestovateľský denník, príbehové kocky, dotyková hra, tieňové divadlo, puzzle a skladačky) žiaci zažili krásny a zážitkový deň. 

          • Spevácka súťaž v sólovom speve

          • Dňa 3.5.2023 sa vo Vrútkach konala spevácka súťaž v sólovom speve.  V l. kategórii zlaté pásmo získali žiačky 3. roč. Alžbetka Ďuricová a Stelka Rantová. Ďakujeme vyučujúcim ZUŠ Frica Kafendu Vrútky, pobočka Krpeľany, že rozvíjajú talenty našich žiakov a súťažiacim srdečne blahoželáme a tešíme sa z ich úspechov.